Sie befinden sich hier:

"PayByLink heeft betalingen aanzienlijk omhoog geschroefd"

Aan de balie en op kantoor kwam Angelina Motzo van XO Hotels keer op keer dezelfde problemen tegen. Gasten bleken ofwel vantevoren hun reservering niet betaald te hebben, ze wilden voor een ander betalen en moesten veel moeite doen met autorisatieformulieren, óf ze vroegen kort voor hun reservering hun geld terug, waardoor het hotel met een lege kamer kwam te zitten.

Sinds Motzo met PayByLink, in combinatie met Ingenico via Business to You, is gaan werken, hoeft ze geen verliezen meer in te calculeren.

Fraude- en risicogevoeligheid

“Het was altijd al een wens van ons om fraudegevoelige en risicovolle betalingsmiddelen te weren in onze hotels”, vertelt Motzo. “Manuele transacties zijn altijd tricky. Enerzijds heeft dat te maken met de mogelijkheid van een chargebackverzoek. Gasten kunnen tot zes maanden na hun reservering hun geld terugvragen, zonder te hoeven bewijzen dat ze daadwerkelijk niet zijn geweest. Ook was er volop mogelijkheid om de betaling van de reservering achterwege te laten en pas last minute te annuleren. Dit gebeurde veel met gasten die een aantal kamers bij verschillende hotels reserveerden en pas op het laatste moment hun keuze maakten.” Tot slot kreeg Motzo vaak te maken met gasten die voor iemand anders wilden betalen aan de balie. Daarvoor moesten vooral allerlei privégegevens worden ingevuld op autorisatieformulieren en een kopie van het paspoort moest worden bijgevoegd. Een befaamde betaalwijze, zeker in de huidige maatschappij waar privacy en cybercriminaliteit aan de orde van de dag is.

“Wat een verademing”

“Sinds we twee jaar geleden PayByLink zijn gaan gebruiken heeft de afdeling Revenu het aantal last minute annuleringen met 24 procent zien dalen”, vervolgt Motzo enthousiast. Gasten die bij een van de hotels van XO Hotels reserveren, krijgen nu direct een mail met een betaallink toegestuurd. “Wat een verademing. Maar liefst 75 procent van de internetreserveringen wordt tegenwoordig binnen 24 uur na reservering betaald. Ook het percentage betalingen voorafgaand aan het verblijf is drastisch gestegen: van 5,5 procent in 2016 naar 51,5 procent in 2018. Dit zorgt voor een veel envoudigere check-in- en check-out-afhandeling aan de receptie, zodat de gast optimaal van zijn of haar verblijf kan genieten. Bovendien zijn de autorisatieformulieren dankzij PayByLink verleden tijd. Ter vervanging van de manuele transactie die daarmee gepaard ging, ontvangt XO Hotels nu een beveiligde betaling die zelfs na vijf minuten alweer bevestigd kan worden bij de gast.

Geduldige samenwerking

Motzo benadrukt: “Ik wil de medewerkers van B2U alle lof geven voor hun geduld met ons. Het secuur inrichten van de tool met de juiste gegevens en de juiste taal aan de juiste gast was een heel proces, dat door hen met veel enthousiasme werd begeleid.” Inmiddels werkt XO Hotels met meerdere verschillende templates in acht talen, toegespitst op de aard van de betaling en de nationaliteit van de gast. Zo worden nu ook geautomatiseerde mails uitgestuurd voor bijvoorbeeld aanbetalingen van groepsreserveringen of voor het bestellen van extra’s op de kamer. “B2U heeft ons hierin continu perfect op weg geholpen. Bijzonder vriendelijk!” 

Trust Guard